Mount Everest & Gokyo 26-Daagse Lodge/Tenttrek

Als er één berg tot de verbeelding spreekt is het wel de Mount Everest. Welke liefhebber van bergen wil niet eens in zijn leven de Everest hebben gezien? De Solo Khumbu, waar de beroemde sherpa’s wonen, is een bergparadijs dat zijn gelijke in de wereld niet kent. Hier bevinden zich vier van de veertien 8000’ers in de wereld, namelijk de Everest, Cho Oyu, Makalu en Lhotse. In dit gebied speelt zich onze weergaloze, fascinerende trek af. Vanaf het vliegveldje in Lukla lopen we eerst naar het wereldberoemde Sherpadorp Namche Bazar. Vervolgens bezoeken we de blauwe meren van de Gokyo-vallei en klimmen we naar de top van Gokyo Ri (5483m), waar we een grandioos uitzicht op de Everest en omliggende bergreuzen hebben.

 Hierna keren we terug naar de Khumbu-vallei en stijgen vervolgens richting het absolute hoogtepunt van onze reis, Kala Pattar. Vanaf dit uitkijkpunt ligt de Pumori voor het grijpen en is het uitzicht op de Everest, Lhotse en Nuptse onovertroffen. Verder hebben we gedurende bijna de gehele tocht uitzicht op één van de mooiste bergen ter wereld, de Ama Dablam.
Na een spectaculaire vlucht uit Kathmandu landen we op het vliegveldje in Lukla. Heel rustig lopen we in 2 dagen naar Namche Bazar met zijn kleurrijke zaterdagmarkt. Na een rustdag, die dient om te acclimatiseren, lopen we de Gokyo-vallei in. Ook dit is een spectaculaire tocht naar het hart van Solo Khumbu. Ons doel zijn de schitterende meren aan het einde van de vallei. Na aankomst in Gokyo klimmen we de volgende dag naar Gokyo Ri. Weergaloze uitzichten op de allerhoogste Himalaya-toppen zijn onze beloning.

 

 


We lopen de vallei weer uit en via het schitterend gelegen klooster van Tengboche stijgen we langzaam naar Dingboche, één van de hoogst gelegen dorpen in de Nepalese Himalaya. Om aan de hoogte te wennen blijven we hier een dag en maken een mooi uitstapje naar keuze. De dagen erna gaan we hoger en hoger richting Kala Pattar (5445m) en het Everest basiskamp. Ook vanaf hier zijn de uitzichten fenomenaal. Vanaf Kala Pattar kijken we uit over de hoogste bergen van de wereld en vanuit het basiskamp zien we de beruchte Khumbu Ice Fall.
Na 3 weken keren we vanuit Lukla per vliegtuigje weer terug naar Kathmandu.

 

Dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

 

 

Dag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari.
In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.
In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.
Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.
De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.
Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.
De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.
Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.
Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.
Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.
Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.

 

 

Dag 4 Kathmandu – Lukla – Phakding
In alle vroegte vliegen we vanaf Kathmandu met een twinotter naar het spectaculair gelegen vliegveldje van Lukla (2850m). We zien het vliegveld al ver van tevoren liggen. De vlucht zelf duurt ruim 3 kwartier. Vanaf het vliegveldje zien we al meteen een paar mooie 6000’ers.
Na aankomst drinken we eerst een kop thee in de vele lodges. Ondertussen wordt onze bagage verdeeld onder de dragers.
We lopen door de hoofdstraat van Lukla en dalen dan af de vallei van de Dudh Koshi (= melk rivier). We bereiken op 2510m het laagste punt van onze totale trek. Door de vallei vervolgen we onze weg in noordelijke richting naar Phakding (2650m).
In Phakding overnachten we in een comfortabele lodge.

 

 

Dag 5 Phakding – Namche bazar
Er wacht ons een lange en inspannende dag. We lunchen in Monjo en even later bereiken we bij Jorsale de ingang van het Sagarmatha (Everest) Nationaal Park. Vandaar lopen we door een prachtige vallei met jeneverbesbossen vlak langs de rivier. Een karakteristieke rotspunt vormt de toegang tot het dal dat naar de Everest leidt. Op een gegeven moment steken we de kolkende rivier over via een mooie hangbrug die is versierd met talloze gebedsvlaggen.
Even later begint de zware, steile klim naar Namche Bazar (3500m) die ons minimaal 2 uur zal kosten.
Hoe hoger we komen hoe mooier de uitzichten worden. We zien de dubbeltop van Kwangde Ri boven Namche en kijken uit op de indrukwekkende westwand van de Thamserku.
Uitgeput komen we in Namche Bazar aan, de hoogte speelt ons hier parten.

 

 

Dag 6 Namche Bazar (rustdag)
Namche Bazar is de “hoofdstad” van de Solo Khumbu. Het ligt tegen een komvormige helling aangeplakt en biedt zoals hiervoor beschreven prachtige uitzichten.
De rustdag hier hebben we hard nodig om aan de hoogte te wennen. Voor diegenen die zich goed voelen is het mogelijk een mooie dagtocht naar het klooster van Thame te maken. Andere mogelijkheden zijn (halve) dagtochten naar het Everest View Hotel of Khumjung. In Namche kunnen we verder het interessante Everest-museum bezoeken.
In Namche vinden we vele winkeltjes en lodges. Er is hier echt van alles te koop op buitensport- en bergklimgebied. Ook zijn er diverse bakkerijtjes waar o.a. heerlijke appeltaart te koop is. Verder kunnen we hier geld wisselen, bellen, e-mailen en er is een postkantoortje.
Beroemd is Namche ook om zijn zaterdagmarkt. Overal vandaan komen mensen met hun handelswaar. Tibetanen komen over hoge Himalaya-passen met hun yaks die beladen zijn met goederen om te verhandelen. De waar wordt buiten uitgestald en kopers en verkopers voeren luidruchtige onderhandelingen over de prijzen. Hopelijk kunnen we op onze reis op de heen- of terugweg deze zaterdagmarkt bezoeken.

 

 

Dag 7 tot en met 10 Namche Bazar - Gokyo
Als we ons goed voelen vertrekken we voor onze tocht naar de prachtig gelegen meren van Gokyo. (misschien hebben we echter nog een extra rustdag nodig om echt goed te acclimatiseren) Afhankelijk van de conditie en de mate waarin de deelnemers aan de hoogte gewend zijn kunnen de komende dagen iets ingekort of verlengd worden.
In vier dagen lopen we via Khumjung de werkelijk schitterende Gokyo-vallei in. We overnachten in lodges in Phortse Drengka (3680m), Dole (4000m) en Machhermo (4470m). Hier is volgens de verhalen de yeti voor het laatst gezien toen hij 3 yaks doodde en een Sherpavrouw aanviel. De weg door de vallei loopt langzaam omhoog langs vele jeneverstruiken.
Het laatste stuk van de vallei klimmen we naar een bergrug vanwaar we schitterend uitzicht hebben op de 8000’er Cho Oyu. Door een brede vallei klimmen we steeds hoger tot we de meren van Gokyo (4750m) bereiken. Het eerste meertje ligt op 4600m. Even later bereiken we het volgende meertje (Longponga) en tenslotte bereiken we de lodges in Gokyo en zien we het derde meertje met de naam Dudh Pokhari (= melkmeer).
Boven Gokyo ligt een bergkam die het beklimmen meer dan waard is. Boven op de kam hebben we fantastisch uitzicht op een enorme gletsjer en overal om ons heen blinken witte Himalaya-toppen in de zon.

 

 

Dag 11 Gokyo – Gokyo Ri – Nha
Na een koude nacht klimmen we de volgende morgen in ruim 2 uur naar Gokyo Ri / Peak. De moeite die deze klim ons kost is zeer de moeite waard want eenmaal boven hebben we een onovertroffen uitzicht. De fenomenale vergezichten doen niet onder voor die van het veel bekendere Kala Pattar. Temidden van talloze kleinere pieken zien we besneeuwde Himalaya-reuzen als Cho Oyu, Everest. Lhotse en ver in het westen de Makalu (8475m). Vier van de veertien achtduizenders die de wereld telt zien we hier in één blik !!!
In de middag dalen we eerst via dezelfde weg en later via Nha alvast weer een stukje af.

 

 

Dag 12 Nha - Pangboche
Langs een aantal kleine dorpjes dalen we af naar Pangboche (3930m). Aan het begin van het dorp vinden we enorme mani-muren. We overnachten in een redelijk luxe lodge. In het dorpje kunnen we het kloostertje bezoeken. Hier bewaarde men vroeger de restanten van de hand van een yeti maar deze zijn helaas gestolen.

 

 

Dag 13 Pangboche – Dingboche
De uitzichten op één van de allermooiste bergen ter wereld, de 6845m hoge Ama Dablam zijn overweldigend. Dingboche (4300m ) ligt in een zijvallei. We lopen hier tussen ’s werelds hoogste bergen. Overal om ons heen zien we schitterende witte toppen, rotswanden, gletsjers, rotsen, ijs en sneeuw. Dingboche is één van de hoogst permanent bewoonde dorpen ter wereld.

 

 

Dag 14 Dingboche (rustdag)
Vandaag nemen we weer een dagje de tijd om te acclimatiseren. Gezien ons programma van de komende dagen bepaald geen overbodige luxe. De verleiding om verder te lopen is misschien groot maar zeker niet verstandig.
We kunnen deze dag benutten om een prachtige wandeling naar Chukhung te maken. Je loopt hier langs de machtige noordwand van de Ama Dablam (= dubbele moeder, dit vanwege de twee bijna identieke toppen van de Ama Dablam) en de zuidwand van de Lhotse. Voor de onvermoeibare mensen onder ons is het zelfs mogelijk de Chukhung Ri (5300m) te beklimmen.
Vanaf de top kijk je uit op een schitterende bergwereld. Toppen zoals die van de Ama Dablam, Lhotse, Makalu, Island Peak, Tashi-Labtsa en Pacharmo liggen voor het grijpen.

 

 

Dag 15 Dingboche – Lobuche (of Dhugla)
Heel rustig klimmen we vanuit Dingboche verder omhoog. Afhankelijk van de mate waarin we geacclimatiseerd zijn bepalen we of we overnachten in Dhugla (4620m) of Lobuche (4910m). We lopen door een kale bergwoestenij vol rosten en stenen. Overal om ons heen torenen de hoogste bergen van de wereld boven ons uit. In Lobuche vinden we een aantal lodges waar we een ongetwijfeld zeer koude nacht zullen doorbrengen.

 

 

Dag 16 Lobuche – Kala Pattar (5545m) – Gorak Shep (of Lobuche)
Al heel vroeg vertrekken we vandaag. Deze dag moet het hoogtepunt van onze reis worden. Over gletsjers en puinhellingen klimmen we langzaam omhoog. Boven Lobuche lopen we recht onder de schitterende bergtop van de Pumori.
Bij de lodges van Gorak Shep stoppen we even om thee te drinken en dan begint het loodzware laatste stuk naar het topje van Kala Pattar (= zwarte berg). Als we dan eindelijk op het hoogste punt zijn aangekomen is ons gevoel onbeschrijflijk. Wat een fantastisch uitzicht !!
Geweldig is het om de zwarte piramide van de hoogste berg van de wereld, de Everest (8848m) te zien. Maar we zien ook de Nuptse, Lhotse, Makalu en talloze andere vergletsjerde 6- en 7000’ers in een cirkel van 360graden om ons heen.

 

 

Dag 17 Gorak Shep – Pheriche
Vanaf vandaag beginnen we met een lange afdaling. Via Lobuche bereiken we uiteindelijk Pheriche. Ook de afdaling is schitterend. Wederom lopen we aan de voet van Himalaya-reuzen als de Nuptse en de Pumori.
n.b. in verband met de hoogte en het feit dat het moeilijk te voorspellen is hoe deelnemers hierop reageren is het mogelijk dat er wat kleine veranderingen in het programma optreden. In verband hiermee kunnen overnachtingsplaatsen en de duur van de dagen verschillen van wat in ons programma is aangegeven.
Eventueel lassen we een extra acclimatisatiedag in.

 

 

Dag 18 Pheriche – Tengboche
Langzaam dalen we verder af. Onderweg stoppen we bij het bekende Everest View hotel. Vooral Japanners laten zich geregeld per helicopter afzetten op het kleine vliegveldje boven Namche. Vandaar gaan ze dan meteen door naar het Everest View hotel waar ze dan niet zelden meteen aan de zuurstof moeten. De abrupte overgang van Kathmandu naar dit hooggelegen hotel is veel te groot.
Wij hebben hier geen last meer van en vervolgen onze weg naar Tengboche, het bekendste klooster van het Khumbu gebied. Voor we het klooster bereiken wacht ons nog een stevige klim.
Het klooster is enige jaren geleden verwoest door een brand maar inmiddels weer helemaal hersteld.

 

 

Dag 19 Tengboche – Namche Bazar
We beginnen de dag met een bezoek aan het beroemde klooster. Hopelijk kunnen we er een dienst (puja) bijwonen. We eindigen de dag in Namche. Hier kunnen we rustig bijkomen van alle vermoeienissen van de afgelopen tijd. We kunnen hier een heerlijke warme douche nemen.

 

 

Dag 20 Namche Bazar – Phakding
Langs dezelfde weg als een paar weken geleden dalen we steil af naar de rivier. We verlaten het nationaal park en voor het laatst op deze tocht slapen we in een lodge. ’s Avonds vieren we feest met onze gids en dragers.

 

 

Dag 21 Phakding – Lukla
We lopen heerlijk uit vandaag. Via een laatste klimmetje bereiken we Lukla vanwaar we de volgende dag terugvliegen naar Kathmandu.

 

 

Dag 22 Lukla – Kathmandu
Het doorgaan van onze vlucht is afhankelijk van het weer en hoeveel wachtenden er eventueel voor ons zijn. Een vlucht als deze is nooit zeker maar bij mooi weer vliegen de twinottertjes af en aan. Na een spectaculaire vlucht vanaf de steile landingsbaan in Lukla komen we een klein uurtje later aan in Kathmandu. Na ons verblijf van 3 weken in een majestueuze bergwereld zal het even tijd kosten om aan alle drukte te wennen.

 

 

Dag 23, 24 en 25 Kathmandu
In verband met eventuele vertraging die we hebben opgelopen tijdens de heen- of terugvlucht vanuit Lukla en het feit dat de kans op hoogteziekte tijdens deze tocht vrij groot is hebben we een extra dag Kathmandu in het programma opgenomen. Het kan zijn dat we één of meer van deze laatste dagen nodig hebben om wijzigingen in ons schema op te vangen.

 

 

Dag 26 Kathmandu – Amsterdam

 

 

Inbegrepen
• vluchten Kathmandu – Lukla en Lukla-Kathmandu
• ophaalservice bij aankomst in Nepal op vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
• wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek uit Nepal
• overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
• overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
• Engelssprekende ervaren gids
• Dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
• Lodges/guesthouses tijdens de trekking
• Service van ons kantoor in Kathmandu, Thamel

 

 

Niet Inbegrepen
• internationale vlucht / luchthavenbelasting
• lokale luchthavenbelastingen
• vaccinaties en visa
• eventuele maoïstenbijdrage
• overige maaltijden
• persoonlijke verzekeringen
• fooien en uitgaven persoonlijke aard
• maaltijden en dranken
• vervoer van en naar Schiphol

 

 

Vaccinaties
• DTP, buiktyphus en Hepatitis A

 

 

Visum
• Kosten bij aanvraag Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto’s / ongeveer € 60)
• Kosten bij aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / € 25 contant)


  
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >