Manaslu Circuit 26 Daagse Tenttrek

Hier vindt u steile ravijnen, razende rivieren en hoge toppen die minstens zo spectaculair zijn als in de Annapurna’s, maar de paden die hier omhoog slingeren zijn rustig, afgelegen en onbetreden. Deze tocht laat Nepal zien in alle facetten. Je begint en eindigt deze tocht tussen de rijstvelden en nederzettingen van de vriendelijke Gurung- en Magarbevolking. Zeer geleidelijk klim je via soms spectaculaire paden hogerop. Hier liggen Tibetaanse nederzettingen en kloosters waardoor deze tocht een boeddhistisch tintje krijgt. Het hoogtepunt van de tocht is de overschrijding van de in een prachtige bergwoestenij gelegen 5105m. hoge Larkya La. De uitzichten op de torenhoge toppen van het Manaslu-massief zijn onovertroffen. De laatste dagen loop je in de tegengestelde richting van de Annapurna-route naar Besi Sahar. Vanaf hier gaan we per microbus terug naar Kathmandu.

 

     

Het startpunt van deze tocht is de vroegere koningsstad Gorkha. Vanaf hier loop je een aantal dagen door de spectaculaire Buri Gandaki-kloof over duizelingwekkend hoge paden en langs steile watervallen. Het klimaat is hier subtropisch. Vanaf Jagat zie je steeds vaker mani-muren, chörtens en wapperende gebedsvlaggen. We zijn in boeddhistisch cultuurgebied beland en passeren levendige Tibetaanse dorpen als Ligaon, Lho en Sumdo. In Samagaon met zijn pittoreske gompa houden we een rustdag. We maken een dagtocht waarbij we adembenemende uitzichten op de met sneeuw bedekte toppen van Peak 29 en de Manaslu hebben.
Hierna volgt de klim naar de meestal besneeuwde Larkya La. Je loopt in een wereld van zwerfkeien, bevroren beken en dramatische uitzichten op hangende gletsjers en sneeuwtoppen.
De top van de Manaslu is recht boven je. Dit is één van de meest sensationele bergpasovergangen in Nepal! Na de top duiken we de diepte in om na een lange vermoeiende dag te eindigen in het 1700m lager gelegen Bimthang. De laatste dagen lopen we uit naar Besi Sahar over de “drukke”Annapurna-trail.

 

Dag 1 En 2 Amsterdam - Kathmandu
Vlucht met Qatar Airways of Gulf Air van Amsterdam naar Kathmandu. 
Dag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari.
In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.
In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.


Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath alsmede de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.
De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.


Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.
De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.
Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.
Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.


Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.
Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.


 
Dag 4 Kathmandu – Gorkha
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Gorkha (1150m). We verlaten de Kathmandu vallei en rijden door het dal van de Trisuli. Na een rit van zo’n 6 uur arriveren we in Gorkha, de stad van de eerste Nepalese koning Prithvinarayan. Indien mogelijk klimmen we naar het oude paleis dat boven Gorkha ligt. Vanaf hier zien we een aantal Himalaya toppen waaronder de Manaslu, Peak 29 en Ganesh Himal.

 


Dag 5 Gorkha – Khanchok (1150m)
De eerste dagen zijn erg heet. We komen door kleine Gurung- en Magardorpjes waar de kinderen ons begroeten met een luidruchtig “Namasté” dat meestal meteen wordt gevolgd door de bekende vraag “do you have a pen?”. Door rijk bewerkte rijstterrassen en bananenbomen klimmen en dalen we heel wat af  (nepali flat). Khanchok ligt op 1150m en hier slaan we onze tenten op.

 


Dag 6 Khanchok – Arughat Bazar (530m)
Op deze dag passeren we regelmatig de smalle rivier via hangbruggen. We lopen opnieuw door langs mooie rijstterrassen en komen regelmatig door kleine nederzettingen. Bij Arughat Bazar komen we in het brede, groene dal van de Burhi Gandaki. Even voorbij Arughat kamperen we in de buurt van een gletsjerrivier waar we ons een beetje kunnen opfrissen want ook vandaag is het weer bijzonder warm.

 


Dag 7 Arughat Bazar – Syamrang (700m)
Omhoog langs de woeste Burhi Gandaki rivier gaat het verder. De komende dagen blijven we deze rivier volgen stroomopwaarts volgen. Vandaag wisselen we rijstveldjes af met stukjes door een spectaculaire kloof. Regelmatig komen we door dorpjes waar de lokale bevolking ons met grote belangstelling volgt. We kamperen weer aan de rivier vlakbij een mooie waterval.

 


Dag 8 Syamrang – Macchu Khola (890m)
Nepali flat is ons pad vandaag weer. Omhoog en omlaag gaat het door dichte bossen. We lopen langs steile rotswanden door een kloof. Later opent de vallei zich weer en we kamperen op een zanderige vlakte.  We hebben tijd ons even te wassen en dan snel de tent in. Vanwege de steile rotswanden waartussen we kamperen is de zon in de middag namelijk al snel verdwenen.

 


Dag 9 Macchu Khola – Jagat (1350m)
Via een aantal soms spectaculaire hangbruggen kruisen we de rivier weer een aantal keren vandaag. Soms zijn de paden angstwekkend hoog uitgehouwen in de rotswand. De klim naar hoger gelegen gebieden is vanaf vandaag definitief begonnen.
We overnachten op 1400m hoogte in Jagat.

 


Dag 10 Jagat – Philim (1600m)
We lopen steeds verder het dal van de Burhi Gandaki in. Steeds weer klimmen en dalen door een schitterende omgeving. Het dal wordt steeds ruiger en smaller. Het gebied is hierdoor dan ook dunbevolkt. In de verte zien we de besneeuwde toppen van de Himalaya.
We kamperen hoog boven de rivier in het op 1600m hoogte gelegen Philim.

 


Dag 11 Philim – Deng (1900m)
Vandaag enkele lastige passages over smalle richeltjes in de rotsen. Het pad loopt prachtig langs afgronden en steile rotswanden. Meer en meer krijgt het landschap een alpien karakter. We kamperen op een kleine vlakte in bij Deng, een dorpje met een Tibetaans karakter.

 


Dag 12 Deng – Namru (2600m)
 De dorpjes en hun bewoners doen steeds meer Tibetaans aan. We kunnen het dorpje Bihi en het erboven liggende Boeddhistische klooster bezoeken. Na het bezoek vervolgen we onze weg langs de ruige Burhi Gandaki weer. Af en toe zien we watervalletjes. Het is niet echt zwaar vandaag, geregeld lopen we over licht glooiend terrein.Iets voorbij het dorpje Namru kamperen we.

 


Dag 13 Namru – Lho (3150m)
Mooie gletsjers  en besneeuwde bergtoppen zien we vandaag. Het is echt een prachtige dag waarop we ook nog een aantal Tibetaanse dorpjes passeren. Dat betekent wapperende gebedsvlaggen op de typische witbeschilderde huizen, mani muren, stupa’s en stenen met daarin de tekst “om mani padme hum”. We kamperen aan de voet van de Manaslu in het dorpje Lho (3250m). Na aankomst hebben we de mogelijkheid de plaatselijke gompa (klooster) te bezoeken.

 


Dag 14 Lho – Samagaon (3500m)
We zitten inmiddels boven de 3000m dus de hoogte begint een rol te spelen. We maken er dan ook een niet al te lange dag van. In het begin is er een steile klim en later komen we in een prachtige weidse vallei die omringd wordt door hoge witte toppen. Eén ervan is de 8156m hoge Manaslu. Ook zijn er vandaag prachtige gletsjers te zien, Tibetaanse dorpen, stupa’s en yaks. Iets voorbij het dorpje achter Sama Gompa (3550m) zetten we onze tenten op. De uitzichten zijn adembenemend.

 

Dag 15 Samagaon Rustdag (3500m)
We nemen een rustdag om goed te acclimatiseren. Hopelijk kunnen we een puja (gebedsdienst) in een gompa meemaken. Het opzeggen van de mantra’s door de monniken,de mystieke omgeving van het klooster en de ritmische muziek in de schemerige ruimte zullen veel indruk op ons maken. Na de puja kunnen we een wandeling maken naar een schitterend gletsjermeer aan de voet van de 8156m hoge Manaslu of de vallei en de dorpjes verder verkennen.


Dag 16 Samagaon – Samdo (3850m)
Heel geleidelijk stijgen we verder. Onderweg bereiken we een punt waar het uitzicht op de Manaslu en de gletsjers fenomenaal zijn. Veel mooier zullen we de Manaslu niet meer in beeld krijgen. We kamperen vlakbij het dorpje Samdo op 3800m hoogte. De uitzichten op de witte Himalaya-toppen zijn fantastisch. Omdat het een heel kort loopdagje is hebben we na aankomst ruim de tijd het dorpje te verkennen en kennis te maken met de bewoners. Misschien kunnen we ergens yakboterthee drinken.

 


Dag 17 Samdo – Larkya Phedi (4450m)
Op weg naar onze hoogste kampeerplaats ! We lopen slechts een uurtje of 3 vandaag maar moeten wel ruim 550 hoogtemeters overbruggen. Meer en meer wordt de hoogte merkbaar als we het pad langs de Larkya Khola volgen. Inmiddels zitten we boven de boomgrens en het is hier kaal en koud. We zitten in een wereld van rotsen, sneeuw, ijs en prachtige besneeuwde bergtoppen. Op onze kampeerplaats gaan we vroeg onder de wol. Morgen moeten we er vroeg uit want dan wacht de hoge bergpas Larkya La.

 


Dag 18 Larkya Phedi – Larkya La (5105m) – Bimthang (3800m)
Tijdens de zwaarste dag van de trekking klimmen we eerst 800m en vervolgens dalen we bijna 1500m af. Heel vroeg staan we op want bovenop de pas is de kans dat het later op de dag gaat stormen erg groot. Vlak voor de pas is een bevroren meertje waar we even kunnen stoppen. Dan gaat het verder naar de top waar meestal een ijzige wind waait.  De weg naar de top is redelijk geleidelijk met af en toe een steil stukje. Boven op de pas zien we hopen stenen liggen en de top van de pas wordt gemarkeerd door wapperende gebedsvlaggen. Ondanks de kou en de wind laten we alles even op ons inwerken en genieten we van een werkelijk adembenemend bergpanorama.
We verlaten de 5105m hoge pas, lopen eerst een stukje vlak en dan gaat het steil naar beneden over een gruishelling naar het op 3800m gelegen Bimthang. Moe maar voldaan kruipen we na een heerlijke maaltijd in onze slaapzakken.

 


Dag 19 Bimthang – Tilje (2300m)
We vervolgen de lange afdaling van gisteren. Opnieuw moeten we totaal zo’n 1500 dalen. De uitzichten zijn opnieuw schitterend. We lopen over moreneruggen en door bossen. Later op de dag zien we de eerste huisjes weer, we zijn weer in de ‘bewoonde’ wereld.

 


Dag 20 Tilje – Tal (1700m)
Door een schitterend ravijn volgen we de eerst de Dudh Khola en later de Marsyangdi Khola. Aan beide kanten van de rivier rijzen steile rotswanden op. Vandaag komt ons pad samen met dat van de veel bekendere Annapurna-route. Ongetwijfeld komen we vele wandelaars tegen die bezig zijn met de omronding van het Annapurna-massief.
Tal is een heel mooi dorpje met een schitterende waterval achter het hotelletje waar we onze tenten opslaan.

 


Dag 21 Tal – Bahundanda (1310m)
Nog twee dagen en onze trekking zit er op. De laatste dagen kunnen we ontspannen uitlopen. We dalen overwegend af dus al te zwaar is het niet meer. We genieten van mooie vergezichten en volgen de bruisende Marsyangdi stroomafwaarts. We passeren veel leuke dorpjes waar de mensen druk aan het werk zijn op hun stukjes land. Af en toe ook zien we watervallen die zich langs de rotswanden naar beneden storten.
We eindigen de dag met een onverwachte steile klim naar Bahundanda. Het dorpje ligt op een heuvel en heeft een leuke levendige bazar.

 


Dag 22 Bahundanda – Besi Sahar (820m)
Onze laatste dag. Door leuke dorpjes als Ngadi en Khudi beëindigen we onze trek. Het laatste stuk zouden we al per bus kunnen doen maar natuurlijk doen we dat niet. Na een steile korte klim staan we opeens in het drukke levendige Besi Sahar. Hier overnachten we en de volgende dag gaan we per microbus terug naar Kathmandu.

 


Dag 23 Besi Sahar – Kathmandu

 


Dag 24 En 25 Kathmandu
De laatste 2 dagen zijn vrij te besteden.

 


Dag 26 Kathmandu - Amsterdam

 

 

Inbegrepen
• privé vervoer naar startpunt trekking en vanaf eindpunt trekking
• ophaalservice bij aankomst vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
• wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek
• overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
• overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
• Engelssprekende ervaren gids
• Dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven
• Kok en keukenhulp
• Keukenmateriaal en goede tenten
• Eettent / toilettent
• Trekking permit Manaslu regio
• 3 maaltijden per dag
• Dranken tijdens de trekking (koffie, thee, gekookt water, melk(poeder), chocolademelk)


Niet Inbegrepen
• internationale vlucht / luchthavenbelasting
• vaccinaties en visa
• overige maaltijden
• persoonlijke verzekeringen
• fooien en uitgaven persoonlijke aard waaronder frisdranken en alcoholische dranken
• vervoer van en naar Schiphol

 


Vaccinaties
• DTP, buiktyphus en hepatitis A

 


Visum
• Aanvraag bij Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto’s / ongeveer € 60)
• Aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / € 25 contant)

  
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >