Ganesh Himal 21-daagse tenttrek

Het geïsoleerde gebergte van de geluksgod Ganesh ligt niet al te ver van Kathmandu en is bij helder weer al vanaf de luchthaven te zien. Het gebergte ligt als het ware ingeklemd tussen de bergmassieven van Manaslu en Langtang en is nog echt een authentiek stukje Nepal. Ganesh Himal (7405m) heeft dankt zijn naam aan de Hindoegod met olifantskop, Ganesh. Ganesh is de zoon van de goden Shiva en Parvati en wordt vereerd als beschikker over tegenslag en voorspoed.

 

 

Het is een middelzware tocht door een gebied dat alles heeft wat Nepal zo interessant en mooi maakt. Dorpjes, rijstveldjes, rivieren, machtige bergpanorama’s wisselen zich af. Ook maken we kennis met de overwegend boeddhistische bevolking in deze gebieden. Het gebied wordt voornamelijk bewoond door Tamangs, de grootste volksstam van alle Nepalese bergbewoners. Ze zijn van Tibetaanse afkomst en dus Boeddhist.

 

 

 

Dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu


Dag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.

 

In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.

 

Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.

 

De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.

 

Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.

 

De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.

 

Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.

 

Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.
Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.

 

Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.

 

Dag 4 Kathmandu – Dhading
Vroeg vertrekken we vanuit Kathmandu. Over een kleine pas rijden we de vallei uit en vervolgens dalen we eindeloos af naar de Thaple Khola. Deze rivier volgen we tot Dhading. Onze eerste kampeerplaats bevindt zich net buiten het dorpje.

 

Dag 5 Dhading – Simle
Vandaag maken we kennis met het begrip Nepali flat. Steeds stijgen en dalen we langs rijstveldjes en kleine Tamangdorpjes tot we uiteindelijk onze kampeerplek bereiken.
We lopen door subtropisch gebied dus het is behoorlijk warm geweest. We kamperen aan de rivier en kunnen ons na aankomst heerlijk wassen in de rivier.

 

Dag 6, 7 en 8 Simle – Jhorlang – Manjor Khola
De komende dagen lopen we langs de Ankhu Khola (= rivier). Soms lopen we er vlak langs en later bevinden we ons er hoog boven. Onderweg zien we dorpjes als Bhogteni en Jhorlang. De mensen zijn duidelijk niet gewend aan bezoekers. De kinderen begroeten ons met een luidruchtig “namasté” en nieuwsgierig wordt iedere beweging gevolgd door de dorpsbewoners. We lopen langs terrasvormige rijstveldjes en mandarijnen- en bananenbomen. In de verte zien we af en toe al de besneeuwde toppen van de Himalaya.

 

Dag 9 Manjor Khola – Hindung
Langzaam komen we wat hoger. Vanuit Hindung klimmen we nog een steil stuk omhoog tot onze kameerplaats. We kamperen op een weideplaats voor vee. Deze weideplaatsen vindt je overal in Nepal, de benaming ervoor is Kharka.

 

Dag 10 Hindung (rustdag)
Bij Hindung kunnen we een klein kammetje beklimmen. We lopen door een schitterend oerbos steil omhoog over een bergpaadje. Reusachtige bomen omringen ons. Vanaf de bergkam zien we de Ganesh Himal en omliggende toppen voor ons. Het uitzicht is indrukwekkend.

 

Dag 11 Hindung – Tibling
Eerst dalen we lang af richting de rivier. Later moeten we alle verloren hoogtemeters weer goed maken en klimmen langdurig omhoog tot we Tibling bereiken. Het is een levendig dorpje en na aankomst hebben we tijd het dorpje te verkennen en kennis te maken met de bewoners en hun leefstijl.

 

Dag 12 Tibling – Pangsung Bhanjyang
Het relatief eenvoudige pad tussen rijstveldjes en Tamangdorpjes klimt gestaag. De rododendronbossen maken plaats voor dennen. Op de pas kamperen we op een beschutte weide en het uitzicht reikt van de Ganesh Himal tot aan de Manaslu in het westen.

 

Dag 13 Pangsung Bhanjyang – Shomathang
Na een ongetwijfeld koude nacht klimmen we verder omhoog. De lucht wordt langzaam ijler. Op de pas hebben we een schitterend uitzicht op het voor ons liggende Langtang massief en de bergen in Tibet in het noorden.
We kunnen nog een klein topje beklimmen vanwaar het uitzicht nog iets mooier is. Dan dalen we af en na een pittige wandeling bereiken we ons volgende kampement.

 

Dag 14 Shomatang (rustdag)
Voor diegenen die mee willen naar het heilige Jaisuli Kund (meer) is de term rustdag niet echt gelukkig gekozen. Het is een lange steile klim maar eenmaal boven worden onze inspanningen ruim beloond. De uitzichten zijn weergaloos. De oevers van het meer worden gemarkeerd door gebedsvlaggen.

 

Dag 15 Shomatang – Singla basiskamp
De komende dagen volgen we de graat van de Paldor maar eerst klimmen we terug naar de Pangsung Bhanjyang. De uitzichten op de Langtang range blijven overweldigend.

 

Dag 16 Singla basiskamp – Gonga
Na een tijdje lopen zetten we de beklimming van de pas in. Het pad is behoorlijk steil maar bovenop weten we weer waarvoor we alle inspanningen hebben geleverd. De uitzichten op de ons omringende Himalaya-reuzen zijn wederom buitengewoon mooi. Voor we de bossen weer bereiken volgt eerst een steile afdaling. We kamperen op een open plek met water in de nabijheid.

 

Dag 17 Gonga – Balche
Langzaam komen we weer terug in de bewoonde wereld. We lopen door bossen en later door meer open gebied met een rotsachtig karakter. In de buurt van het dorpje Balche kamperen we voor de laatste keer tijdens de trek.

 

Dag 18 Balche – Trisuli Bazar – Kathmandu
Na een afdaling bereiken we het levendige stadje Trisuli Bazar. Het ligt in een vallei en het is er vaak erg warm. We delen het pad met de lokale bevolking die hun handelswaar naar de markt vervoert. Overal zien we kleine nederzettinkjes tussen de terrasvormige rijstveldjes liggen. Het laatste stuk lopen we eenvoudig uit en uiteindelijk bereiken we de weg.
Met de bus keren we terug naar Kathmandu.

 

Dag 19 en 20 Kathmandu
De laatste 2 dagen zijn vrij te besteden.

 

Dag 21 Kathmandu - Amsterdam
n.b. gezien de relatief korte lengte van deze trek is deze reis bij uitstek geschikt uw verblijf in Nepal met een paar dagen te verlengen. Mountainbiketochten, sightseeing tours, raften, een junglesafari naar Chitwan of een spectaculaire mountainflight; het zijn maar een paar mogelijkheden van de talloze opties die er zijn om uw verblijf te verlengen.

 

 

Inbegrepen
privé vervoer naar startpunt trekking en vanaf eindpunt trekking
ophaalservice bij aankomst vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek
overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
Engelssprekende ervaren gids
Dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven
Kok en keukenhulp
Keukenmateriaal en goede tenten
Eettent / toilettent
3 maaltijden per dag
Dranken tijdens de trekking (koffie, thee, gekookt water, melk(poeder), chocolademelk)

 

Niet inbegrepen
internationale vlucht / luchthavenbelasting
toeristenbelasting bij verlaten Nepal 1.800 NRS (€ 20).
vaccinaties en visa
overige maaltijden
persoonlijke verzekeringen
fooien en uitgaven persoonlijke aard
frisdranken en alcoholische dranken
vervoer van en naar Schiphol
Overnachtingen Kathmandu
Marsyangdi Mandala Hotel / Kathmandu Prince Hotel
Beide hotels ligging in het hartje van Thamel op een steenworp afstand van het kantoor van Himalayan Rock. Overige hotels op aanvraag.


Vaccinaties
DTP, buiktyphus en Hepatitis A


Visum
Aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / € 30 contant)

 

 

 


 
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >