Dhaulagiri circuit – 24 daagse tenttrek

Dit is zonder meer een van de meest ruige en spectaculaire tochten in Nepal. Tijdens de omronding van dit machtige massief bevinden we ons steeds in magnifieke landschappen met fantastische uitzichten op de 8167m hoge Dhaulagiri. We passeren 2 passen van meer dan 5300m en ertussen kamperen we op 5000m hoogte in de Hidden Valley. Deze tocht is één van de zwaarste en serieuze trekkings die Nepal te bieden heeft. Dagenlang trekken we door een fantastische bergwereld van ijs en sneeuw. De Dhaulagiri is de zevende berg van de wereld.

 

 

Na een korte, warme aanloop door kleine dorpjes, rijstveldjes en bossen klimmen we al snel naar het hooggebergte. Via een gletsjer bereiken we eerst het Italian basiskamp en later het Dhaulagiri basiskamp, dat op 4750m hoogte ligt. Sneeuwvelden, rotsen en puin bepalen het beeld. De dagen erna passeren we French Col (5300m) en vervolgens Dhampus Pass (5200m). Tussen deze 2 passen brengen we een ijskoude nacht door in ons hoogste kamp, Hidden Valley. Vanaf de Dhampuspas dalen we af naar de Kali Gandaki vallei die een schril contrast vormt met de landschappen waar we ons de afgelopen dagen in bevonden.

  
   
Dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

 

Dag 3 Kathmandu

Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.

 

In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.

 

Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.

 

De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.

 

Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.

 

De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.

 

Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.

 

Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.
Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.

 

Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.

 

Dag 4 Kathmandu – Pokhara

Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Pokhara. Langs de Trisuli rivier rijden we in westelijke richting. Onderweg hebben we soms schitterende uitzichten op de Himalaya-toppen in de verte. Na 4 uur stoppen we in Muglin waar we genieten van een Daal Bhat lunch. Na nog een uurtje of 4 bereiken we uiteindelijk Pokhara.
Pokhara is prachtig gelegen aan het Phewa meer en bij helder weer zijn de uitzichten op de Annapurna-keten en de Macchapuchare schitterend.

 

Dag 5 en 6 Pokhara – Beni – Babichaur - Dharapani

Nog een uurtje of 4 en we zijn in de plaats van bestemming. Vanaf Baglung verlaten we de verharde weg en hobbelen we over een zandweg langs de Myagdi Khola naar de distrikthoofdplaats Beni Bazar. Vanuit dit grote handelsdorp beginnen we met onze trekking. Ergens langs de rivier bij een dorpje slaan we onze tenten op. De plaats waar we dit doen is afhankelijk van hoe de dag verloopt.
De eerste dagen zal het erg warm zijn. Gelukkig kamperen we in de buurt van de rivier en kunnen we ons dus heerlijk opfrissen in het koude water.

n.b. eventueel rijden we op dag 4 meteen door naar Beni. Dit is afhankelijk van het oponthoud dat we ongetwijfeld gaan oplopen bij de vele controleposten van het leger langs onze route.
De verwachting is dan ook dat we in Pokhara zullen overnachten.

 

Verder gaat het door rijstveldjes en langs mooie dorpjes. Regelmatig passeren we mooie hangbruggen. Overal kunnen we fruit kopen onderweg. Ook bier en cola zijn hier nog te verkrijgen.

 

Veelvuldig lopen we op en neer (nepali flat). Vanaf Durban stijgen we ruim 500m naar Dharapani. De klim loopt door een schitterend pijnboombos over een steile kam. In Dharapani kamperen we op een schoolpleintje. We kunnen hier vanzelfsprekend rekenen op grote belangstelling van de lokale jeugd.

 

Dag 7 Dharapani – Muri

Tussen prachtige rijstterrassen, langs de rivier en kleine dorpjes gaat het verder over golvend terrein. De eerste dagen volgden we het pad dat uiteindelijk leidt naar Dolpo maar vandaag verlaten we dat. We buigen af naar het noorden en hebben af en toe mooie uitzicht op de Dhaulagiri. We passeren een aantal hangbruggen op deze dag en overnachten in Muri (1840m), een dorpje waarvan de bewoners behoren tot de Magars. De huisjes zijn op terrassen gebouwd.

 

Dag 8, 9 en 10 Muri – Boghara – Dobang - Chartare

Ook vandaag lopen we weer tussen terrasvormige rijstveldjes door en passeren we een aantal leuke dorpjes. Bij helder weer genieten we af en toe van mooie uitzichten op de omliggende bergen. Na een ruige steile klim dalen we het laatste stukje we af door een bos en zo bereiken we Boghara (2080m) waar we overnachten.

 

Via Dobang klimmen we verder naar Chartare dat net iets onder 3000m ligt. Deze dorpjes liggen midden in bossen waar de paden soms erg blubberig kunnen zijn. Voorbij Dobang passeren we bruggetjes van boomstammen over een kolkende rivier.

 

Af en toe hebben we fraaie uitzichten. We overnachten in Chartare (2820m) op een Kharka (weideplaats).

 

Dag 11 en 12 Chartare – Pakobon – rustdag Italian Base Camp

Vanaf vandaag komen we in het echte hooggebergte. We passeren de 3000m grens en mensen zouden last van hoogteziekte kunnen krijgen. We hebben de bewoonde wereld nu definitief verlaten. Langzaam komt de gigantische westwand van de Dhaulagiri in beeld.
We overnachten voorbij Pakobon in het Italian Base camp. Dit kamp is gelegen in een schitterend smal dal dat bekend staat als de flessenhals.

 

Om aan de hoogte te wennen blijven we hier een dag.

 

Dag 13, 14 en 15 Italian Base Camp – Dhaulagiri Base Camp – rustdag

Over de Chhonbardan gletsjer en met ijs bedekte heuvels stijgen we zo’n 1300 meter in twee dagen. We hebben een spectaculair bergpanorama over de toppen van de Dhaulagiri-keten. Westelijk zien we de Dhaulagiri II, III en IV en oostelijk de hoofdtop, de 8167m hoge Dhaulagiri I. Onderweg lopen we door valleien met sneeuw en stenen en door een indrukwekkende smalle kloof. We volgen de rechteroever en hebben zicht op de prachtige top van Tukuche West.


In het Dhaulagiri Base Camp nemen we weer een rustdag. Voor diegenen die energie over hebben is het aan te raden een dagtocht te ondernemen naar hoger gelegen gebieden. Voor een goede acclimatisatie is het heel belangrijk eerst wat te stijgen en daarna weer af te dalen.

 

Dag 16 Dhaulagiri Base Camp – French Col (5360m) – Hidden Valley (5000m)

Het wordt een zeer zware dag. Reeds vroeg verlaten we het basiskamp en beginnen met de beklimming van de hoogste pas tijdens deze tocht, de 5360m hoge French Col. Na de col dalen we af naar de verborgen vallei (Hidden Valley). Dit is een kritiek punt tijdens onze trekking. We zitten hier namelijk tussen twee hoge passen in, de 5360m hoge French Col achter ons en de Damphuspas (5200m) voor ons.

 

Dag 17 Hidden Valley – Damphus pas (5200m) – Yak Karkha (4100m)

Na een zeer koud nachtje in Hidden Valley valt de klim op zich wel mee meer de hoogte zal ons flink parten spelen. Als we eenmaal over de pas zijn dalen we niet meteen af de Kali Gandaki vallei in maar blijven geruime tijd traverseren op een hoogte van 5000m. Recht voor ons zien we de schitterende loodrechte wanden van de Nilgiri en het Annapurna-massief. Na een lange steile afdaling arriveren we uiteindelijk bij de herdershutjes van Yak Kharka.

 

Dag 18 Yak Karkha – Marpha

Lange afdaling naar het op 2700m hoogte liggende Marpha. Soms is het pad moeilijk begaanbaar maar we naderen nu snel het dal van de Kali Gandaki vallei. Op een gegeven moment zien we de met gebedsvlaggen versierde daken van het overwegend Boeddhistische dorpje Marpha.
We overnachten in Marpha, een nederzetting met een Tibetaans karakter. Bij de noordelijke ingang van het dorp zien we een rij gebedsmolens en mooie schilderingen. De witgekalkte huizen zijn er dicht tegen elkaar gebouwd en gebedsvlaggen wapperen op de daken van de huizen. Marpha staat ook bekend om zijn appelboomgaarden. Bij aankomst in Marpha genieten we dan ook van een heerlijk stuk appeltaart bij de thee.

 

Dag 19 Marpha – Jomsom

We doen het vandaag rustig aan. We kunnen uitslapen en wat in het dorpje en de omgeving rondkijken of op het dak van onze lodge genieten van de zon.
Het is ook mogelijk het grote en rijke klooster van Marpha te bekijken.
In de loop van de dag begeven we ons naar Jomsom. Door de Kali Gandaki vallei is het maar een uurtje lopen.

n.b. als we door omstandigheden vertraging hebben opgelopen tijdens onze trekking lopen we vanaf Yak Karkha meteen door naar Jomsom en proberen we een dag eerder terug te vliegen naar Kathmandu.

 

Dag 20 Jomsom – Pokhara
Hopelijk zijn de weersomstandigheden vandaag goed. In dat geval worden we ’s morgens al heel vroeg door een twinotter opgepikt die ons meeneemt naar Kathmandu. Tijdens deze ongeveer een half uur durende vlucht kijken we uit op het Annapurna- en Dhaulagiri-massief. In het oosten zien we de heilige berg Macchapuchare.

 

Dag 21 Pokhara – Kathmandu

In ongeveer 8 uur rijden we per bus terug naar Kathmandu. Bij helder weer kunnen we ’s morgens nog één keer genieten van het schitterende uitzicht op het Annapurna-gebergte en de heilige Macchapuchare.

 


Dag 22 en 23 Kathmandu
De laatste 2 dagen zijn vrij te besteden.

 

Dag 24 Kathmandu - Amsterdam

 

 


Inbegrepen

vervoer per bus naar startpunt trekking (Kathmandu - Pokhara - Beni)
vanaf eindpunt trekking per Tourist Bus (Pokhara - Kathmandu)
vlucht Jomsom - Pokhara
overnachtingen in Pokhara, middenklasse hotel
ophaalservice bij aankomst in Nepal op vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
transfer naar vliegveld Kathmandu bij vertrek uit Nepal
overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
Engelssprekende ervaren gids
Dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
Kok, keukenjongens en keukenmateriaal
2 persoonstenten, eettent en toilettent
3 maaltijden per dag
Dranken tijdens de trekking (koffie, thee, gekookt water, melk(poeder), chocolademelk)
Annapurna Conservation Fee


Niet inbegrepen

internationale vlucht / luchthavenbelastingen
toeristenbelasting bij verlaten Nepal 1.800 NRS (€ 20)
luchthavenbelasting lokale vluchten
vaccinaties en visa
overige maaltijden
persoonlijke verzekeringen
fooien en uitgaven persoonlijke aard
Frisdranken en alcoholische dranken
vervoer van en naar Schiphol
extra kosten vervoer als vluchten Jomsom-Pokhara door onvoorziene omstandigheden niet plaats kunnen vinden.

 


Vaccinaties

DTP, buiktyphus en Hepatitis A

 


Visum

Kosten bij aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto's / € 30 contant)
  
 
  
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >