Dolpo 24 daagse tenttrek

Ba Yul, - het verborgen land- Dolpo bereiken we via een vlucht vanuit Kathmandu naar Juphal. Hier beginnen we onze tocht door eenzame en woeste landschappen met besneeuwde bergtoppen. Dit is het land van het legendarische sneeuwluipaard. De bewoners verbouwen er graan en aardappelen en drijven handel met Tibet (zie ook de film “Himalaya” van Eric Valli). De yak is voor de Dolpo-pa onmisbaar. Die levert hen namelijk voedsel, wol voor kleding en brandstof (gedroogde mest).

 

 

Via de districtshoofdstad Dunai lopen we langs een rivier naar het middeleeuws aandoende dorpje Tarakot. . Via soms angstwekkend hoog uitgehouwen paden lopen we in 3 dagen door de Tarapvallei naar Do Tarap.

 

In het plaatsje Do Tarap staat het leven van de lokale Dolpa-pa al eeuwenlang in het teken van het Boeddhisme. We houden hier een rustdag. Tijdens de rustdag kunnen we het klooster boven het dorp en het schooltje bezoeken. Misschien worden we uitgenodigd ergens een kop yakboterthee te komen drinken.

 

Via een tweetal hoge passen, de Numa La en de Baga La bereiken het werkelijk schitterende turqoise Phoksumdo meer, waar we een extra dag blijven om de omgeving van het meer te verkennen. We kunnen onder meer het boeddhistische klooster aan de oevers van het meer bezichtigen en een bezoek brengen aan het Tibetaanse dorpje Ringmo.

 

Vanaf het meer is het nog 3 paar dagen lopen naar Juphal vanwaar we met een twinotter weer terugvliegen naar Kathmandu

 

Dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

Dag 3 Kathmandu
Vandaag heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.

 

In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto's en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.

 

Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa's Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.

 

De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral 's avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa's heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.

 

Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.

 

De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.

 

Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.

 

Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen

 

en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.

 

Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.

 

Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.

 

Dag 4 Kathmandu – Nepalgunj

We vliegen vanaf Kathmandu naar het zuidwesten van Nepal. We landen in Nepalgunj waar we ook overnachten.

 

Dag 5 Nepalgunj – Dunai

Vroeg in de morgen vliegen we naar Juphal (2700m). Het vliegveldje heeft een korte landingsbaan die steil naar beneden afloopt. Na aankomst drinken een kop thee in het dorpje en ondertussen wordt onze bagage verdeeld onder de dragers.

 

We beginnen met een lange afdaling en passeren enkele dorpjes. Later volgen we de rivier naar het districtshoofdstadje Dunai (2150m). Totaal duurt de tocht zo'n 3,5 uur.

 

Dag 6 Dunai – Tarakot

We volgen de rivier en lopen door rijstveldjes en langs kleine dorpjes waar de belangstelling voor ons groot is. Nabij het prachtige middeleeuws aandoende dorpje Tarakot kamperen we aan de rivier. Het loont zeker de moeite het dorpje te gaan bekijken. Het dorpje heeft een Tibetaans karakter en overal zien de gebedsvlaggen uitbundig wapperen in de wind.

 

Dag 7 Tarap Vallei: Tarakot - Lahini

Vanaf ons kamp lopen we langs het fort van Tarakot verder langs de rivier. Bij een grote hangbrug steken we de rivier over en beginnen aan de 3-daagse tocht door de Tarap vallei . Door mooie bossen volgen we de spectaculaire canyon van de Tarap Chu . De rivier stort zich hier via prachtige watervallen naar beneden. We kamperen in de vallei.

 

Dag 8 Tarap Vallei: Lahini – Cave Camp

Ook vandaag klimmen we weer heel wat af. Soms ook gaat het een tijdje ‘Nepali flat' wat betekent dat het pad op en neer gaat. Soms lopen we over spectaculaire paden die hoog in de rotswanden zijn uitgehouwen boven de Tarap rivier. We kamperen aan de rivier bij een grote grot waaraan ons kamp van vandaag haar naam dankt.

 

Dag 9 Tarap Vallei: Cave Camp – Do Tarap

Hoger en hoger klimmen we. We eindigen de dag boven de 4000m maar voor we zover zijn volgen we het pad door het inmiddels zeer nauwe dal. Onderweg komen we soms kuddes geiten of yaks tegen. Ook bestaat de kans dat we nomadententen zien.

 

Op een gegeven moment ontstijgen we dan eindelijk de vallei. Tussen mooie kleine heuveltjes zien een paar chörtens staan die versierd zijn met gebedsvlaggen.

 

We vervolgen onze weg over paden die nu geleidelijk omhoog lopen. Eindelijk zien we na een lange dag in de verte een dorpje liggen: DO TARAP ! Reeds van verre zien we het wit-rode klooster op een heuvel boven het dorpje liggen.

 

Het laatste stukje lopen we door een rivierbedding en we passeren mooie mani-muren en stupa's. Beneden het dorpje bouwen we onze tenten op en al snel verschijnen de nieuwsgierige dorpsbewoners om de vreemde bezoekers te komen bekijken. Vlak bij ons kamp is het kraantje waar de bewoners hun water halen. Veelal zien we kinderen met grote jerrycans voorbij komen op weg naar de waterkraan. Vaak dragen ze daarbij ook nog een jonger broertje of zusje op hun rug.

 

Dag 10 Do Tarap

De rustdag biedt voldoende mogelijkheden om het dorpje en de omgeving te verkennen. Het is mogelijk het klooster boven het dorp te bezoeken of om naar het lokale schooltje te lopen.

 

Natuurlijk kijken we ook uitgebreid rond in het prachtige dorpje. De vierkante huizen zijn witgekalkt en hebben dikke muren. Op de daken wapperen uitbundige gebedsvlaggen. Hopelijk kunnen we in één van de huizen of in een lokale nomadentent yakboterthee drinken en beter kennis maken met de bewoners en hun leefgewoonten.

 

De mensen hier zien er schitterend uit. De vrouwen zijn Tibetaans gekleed en dragen felkleurige schorten en prachtige sieraden. Met hun getekende gelaten zijn de bewoners zeer fotogeniek.

 

Dag 11 Do Tarap – Tok Khyu

We bekijken o.a. een mooi klooster van de Bon-po sekte. In ruim 2,5 uur lopen we door de een bergwoestenij verder naar Tok Khyu , het Numa La basiskamp . De bevolking bestaat vooral uit nomaden die rondtrekken met hun kuddes yaks en geiten.

 

Dag 12 Tok Khyu – Numa La – Baga La basiskamp

We steken de eerste van 2 hoge bergpassen die ons wachten over, de 5200m hoge Numa La . Het is een behoorlijke klim en de hoogte speelt ons parten. Slechts heel langzaam klimmen we omhoog en af en toe moeten we stoppen om op adem te komen. Als we de gebedsvlaggen op de top van de pas zien wapperen is het toch nog een aardig eindje stijgen voor we eindelijk helemaal boven zijn.

 

Vanaf de pas zien we in het noorden bergen van het Tibetaans plateau en in de verte herkennen we achter ons de Annapurnaketen en de Dhaulagiri (8167m)

 

Langzaam dalen we af naar 4500m waar de onze tenten opzetten. We bevinden ons in een prachtig niemandsland. We zien hier hooguit wat nomaden met hun kuddes. De nacht is zonder twijfel zeer koud.

 

Dag 13 Baga La basiskamp – Baga La – Phoksumdo

Opnieuw een prachtige dag vandaag. In een uur of 4 klimmen we naar de Baga La en onderweg genieten we van het prachtige uitzicht op de kale en soms besneeuwde toppen van de bergen om ons heen. Ook vandaag zien we de gebedsvlaggen op de pas al van verre. Eenmaal boven op de Baga La (5150m) hebben we een magnifiek uitzicht.

 

De lange afdaling is steil en vermoeiend. Aan het einde ervan lunchen we en dan gaat het verder richting het Phoksumdo meer (3650m). Voor we er zijn wacht ons nog een korte steile klim.

 

De kampeerplaats aan het prachtige heilige meer is één van de mooiste plekken in de Himalaya.

 

Dag 14 Phoksumdo (rustdag aan het meer)

Als we 's morgens wakker worden ritsen we onze tenten open en kijken we uit over het meer en de daarachter liggende besneeuwde toppen. Wat een uitzicht !! Het is een geweldige dag om een rustdag te houden. Langs de oostelijke oever van het meer ligt een klein maar mooi kloostertje . Even verderop ligt het dorpje Ringmo . Langs de westelijke oevers van het meer loopt het zgn. duivelspad dat we kennen uit de film Himalaya. Eigenlijk mogen we hier zonder permit voor Inner Dolpo niet komen maar misschien kunnen we de verleiding niet weerstaan……

 

Dag 15 Phoksumdo – Sepka

Door dichte bossen dalen we af in de richting van Dunai. Het is nog een behoorlijk lange dag maar gezien de dagen die we achter de rug hebben valt het voor ons natuurlijk alleszins mee.

 

We overnachten op een mooi plekje in Sepka.

 

Dag 16, 17 Sepka – Ankhe - Dunai

Op deze dagen hoeven we niet al te ver meer te lopen. Langs de rivier vervolgen we onze tocht en uiteindelijk steken we de lange brug bij Dunai over. Opeens staan we in het midden van een druk districtsstadje. Er is van alles te koop, er zijn lodges en er is zelfs telefoon.

 

's Avonds vieren we op het terrein van onze kampeerplaats (Blue sheep lodge) alvast een feestje met de dragers op de goede afloop van de tocht.

 

Dag 18 Dunai – Juphal

Door het langgerekte Dunai starten we onze laatste loopdag. Eerst volgen we de rivier en we beëindigen onze tocht met een flinke klim naar Juphal. Onderweg passeren we nog een leuk dorpje dat onder Juphal tegen de bergwand is aangebouwd. We kamperen bij een lodge op zeer korte afstand van het vliegveldje.

 

Dag 19 Juphal – Nepalgunj - Kathmandu

Vanaf het spectaculaire vliegveldje in Juphal vliegen we naar Nepalgunj. De vlucht van Nepalgunj naar Kathmandu boeken wij op dezelfde dag aan het einde van de middag.

 

Mocht de vlucht van Juphal naar Nepalgunj vertraging hebben voorkomen we hiermee dat we ons vliegtuig naar Kathmandu missen.

 

Dag 20, 21, 22 en 23 Kathmandu

Deze dagen zijn vrij te besteden, maar dienen in eerste instantie om eventuele vertraging in de vluchten van Nepalgunj naar Juphal en terug op te vangen. (zie aanvullende informatie)

 

Dag 24 Kathmandu - Amsterdam

 

Aanvullende informatie Dolpo
Vlucht Juphal – binnenlandse vluchten zijn in Nepal altijd enigszins onzeker en dit geldt zeker voor de vluchten van en naar Juphal. Er zijn talloze redenen waarom een vlucht wordt geannuleerd en soms is er zelfs geen exacte reden aan te geven. Zoals al te zien is in het uitgebreide dagprogramma hebben we tijdens de laatste dagen al wat ruimte ingelast om vertragingen in het programma op te vangen.

  
Inbegrepen

trekking permit Dolpo regio
TIMS trekking registratie
vlucht Kathmandu - Nepalgunj
vlucht Nepalgunj - Juphal
vlucht Juphal - Nepalgunj
vlucht Nepalgunj - Kathmandu
overnachtingen Nepalgunj
ophaalservice bij aankomst in Nepal op vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek uit Nepal
overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
Engelssprekende ervaren gids
Dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
Kok, keukenjongens en keukenmateriaal
2 persoonstenten, eettent en toilettent
3 maaltijden per dag tijdens de trekking
Dranken tijdens de trekking (koffie, thee, gekookt water, melk(poeder), chocolademelk)


Niet inbegrepen

internationale vlucht / luchthavenbelastingen
toeristenbelasting bij verlaten Nepal 1.700 NRS p.p. (€ 17)
luchthavenbelasting lokale vluchten
vaccinaties en visa
overige maaltijden
persoonlijke verzekeringen
fooien en uitgaven persoonlijke aard
Frisdranken en alcoholische dranken
eventuele extra kosten als de vluchten van en naar Juphal/Nepalgunj om wat voor reden dan ook niet kunnen plaatsvinden


Vaccinaties

DTP, buiktyphus en Hepatitis A


Visum

Kosten bij aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / pasfoto / € 30 contant)

 


 

  
(C) Copyright.Outware Treks & Expeditions. < Check Mail >